Keropok adalah sejenis makanan hasil gabungan antara tepung kanji dan isi ikan segar.Bahan ini kemudian dimasukkan sedikit bahan perisa seperti garam,gula dan dikisar serta digaul sehingga lumat dan sebati. Tepung ini akan diuli atau digolek mengikut saiz yg diperlukan . Apabila siap,proses perebusan atau merebus menggunakan air . Setelah air mendidih,keropok segera dimasukkan sehingga lebih kurang 15 minit dan kemudian diangkat untuk di hidangkan.
Ikan gelama kering .
Ikan gelama yang baru ditangkap kemudian terus dibelah dan dibuang isi perutnya. Setelah proses penyiangan dan penyiraman kemudian ikan ini dimasukkan ke dalam air garam untuk direndam. Semalaman direndam keesokkan harinya ikan akan di jemur di atas para dibawah sinaran matahari. Pengeringan mengambil masa antara satu atau dua hari bergantung keadaan cuaca.
Setelah proses pengeringan selesai,ikan kering gelama ini sedia untuk digoreng dan dihidangkan dengan nasi panas
No comments:
Post a Comment